Tuintips voor de grasmaand april
'Als in april de kevers ontstaan, zal mei van de koude vergaan'
'In april heldere maneschijn, zal de bloesem schadelijk zijn'
- Voorjaarsbloeiende heesters kunt u het beste direct na de bloei snoeien. Zo krijgt u mooie struiken met jonge takken die elk jaar opnieuw rijkelijk zullen bloeien. Enkele soorten die we nu na hun bloei mogen snoeien zijn de Forsythia (Chinees klokje), de Ribes (Bes) en de Chaenomeles (Japanse sierkwee).
- De rozen terugsnoeien indien dit nog niet gebeurd is en maandelijks bijmesten. Voor meer informatie wat de beste snoeimethode is voor welke rozensoort kunt u vakliteratuur of het internet raadplegen.
- Snel groeiende hagen zoals liguster- en taxushagen kunt u vanaf april geregeld bijknippen.
- Bewerk de borders met een laagje compost, werk deze licht de bodem in.
- Vaste planten kunnen vermeerderd worden door scheuren of delen.
- Als vaste planten enkele jaren oud zijn beginnen de oudste delen in het midden af te sterven. Daarom is het aan te raden om vaste planten om de drie jaar eens uit de grond te halen. Deel of scheur de plant in meerdere stukken en plant ze terug als aparte planten in de tuin. Voor het uitplanten de grond verrijken door er compost door te mengen. Plant ze even diep als ze oorspronkelijk stonden. Vergeet na het inplanten niet goed water te geven.
- Mos in het gazon bestrijden door te verticuteren tot ongeveer eind april. Doe dit niet bij een nat gazon!
- Geregeld het gras maaien en het gazon bemesten, dode stukken bewerken en opnieuw inzaaien.
- Tegen het eind van deze maand moeten alle zomerbloeiende bollen de grond in om in de zomer rijkelijk te kunnen bloeien.
- Wintergroene heesters, coniferen en hagen (ver)planten. Let op dat de wortelkluit niet uitdroogt bij planten uit de volle grond en geef goed water na het planten!
- De kuipplanten kunnen stilaan terug naar buiten, doe dit bij regenachtig weer. Zet ze niet meteen in de felle zon zodat de bladeren niet verbranden door de intense zonnestralen. Ook is het goed om de kuipplanten een keer te verpotten voor meer groeikracht.
- Bloembakken en bloempotten goed schoonmaken en ontdoen van zoutresten en algengroei. Zo verkomt u ook dat schimmels en schadelijke ziektes de (nieuwe) planten kunnen aantasten.
- Bescherm de planten tegen de slakken, door de toenemende warmte in het voorjaar en regenbuien zullen de populaties slakken snel toenemen. Er bestaan vele manieren om slakken te bestrijden. Loop ´s avonds na een regenbui eens de tuin in met een zaklamp en u zult vele slakken kunnen vangen.
Neem contact op met Groen!! voor advies en het uitvoeren van uw tuinonderhoud.